Van onze partner Rabobank
Oplossingen voor samen bouwen en wonen zijn volop in ontwikkeling, zowel bij de overheid en gemeenten als bij financierders. Rabobank neemt hierin het voortouw. We dragen bij aan onderzoek en kennisopbouw en we zetten onze expertise en ons netwerk in om samen bouwen en samen wonen mogelijk te maken.
Bij een wooncoöperatie zijn de toekomstige bewoners zelf (eventueel met hulp of begeleiding) projectontwikkelaar van het eigen nieuwbouwproject en ze ontwikkelen, samen met de toekomstige buren, hun eigen woning. Zo hebben ze volledige zeggenschap over de keuze van de architect, de aannemer, het ontwerp, de planontwikkeling en de bouw van het woongebouw.
Samen bouwen houdt ook in dat toekomstige bewoners samen een vereniging oprichten, de wooncoöperatie. De leden van de wooncoöperatie zijn samen verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het beheer van het gebouw. De wooncoöperatie is de eigenaar van het gebouw. De leden huren de woning van de wooncoöperatie. De bewoners bepalen samen hoe zij het gebouw beheren en ook meer of minder met elkaar delen zoals bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin of gezamenlijk huishouden. Gemeenschappelijkheid is wat de groep bindt en wat de coöperatie tot een succes maakt.
Een wooncoöperatie is interessant wanneer je meer zeggenschap over je eigen huurwoning en woonomgeving wenst. Leden van een wooncoöperatie kunnen van alle leeftijden en verschillende achtergronden zijn, met en zonder zorgbehoefte. Een groep gelijkgestemden die samen een plan uitwerken en dezelfde visie hebben om hun woondroom tot een succes te laten komen.
Je hebt de vrijheid om veel naar eigen wensen te ontwikkelen en te bouwen.
Met elkaar kun je bedenken welke voorzieningen je belangrijk vindt.
Samen sta je sterker. Je profiteert van elkaars kwaliteiten en kunt voorzieningen met elkaar delen.
Vrijheid om het te doen zoals jij het wilt en financiële ruimte omdat zelf bouwen goedkoper kan zijn dan het uitbesteden.
Samen Zelfbouwen in een wooncoöperatie is een woonvorm die Rabobank vanuit haar coöperatieve en maatschappelijke karakter van harte ondersteunt. We ondersteunen wooncoöperatie-initiatieven in een fase waarin financiering nog niet mogelijk is. Dit doen we met de Rabo Ontwikkelbijdrage vanuit ons coöperatief dividend.
Startende wooncoöperaties kunnen eenmalig een aanvraag indienen voor een bijdrage in de ontwikkelkosten ter hoogte maximaal 50% van de kosten met een maximum van € 25.000,-. Een aanvraag kan gedaan worden in het jaar 2024. Onderstaande voorwaarden zijn van toepassing:
Voorwaarden:
Stuur een email naar [email protected] om het aanvraag formulier te ontvangen.