Eenvoudig van woonbeleid naar uitvoering

Als expert in collectieve woonvormen is CrowdBuilding dé aangewezen partner voor gemeenten bij het faciliteren van collectieve zelfbouw.

Hoe informeer je inwoners en garandeer je dat initiatieven aan de juiste eisen voldoen? Hoe geef je kavels uit en begeleid je projecten efficiënt?

Met relevante kennis en een uniek platform helpt CrowdBuilding jouw gemeente bij het ondersteunen van inwoners in elke fase van hun woondroom, van oriëntatie tot realisatie.

Neem contact op

Diensten voor gemeenten

CrowdBuilding is er om gemeenten te ontzorgen bij het faciliteren van collectieve zelfbouw als onderdeel van het woonbeleid. Via een op maat gemaakte gemeentepagina op het platform faciliteren we het volledige proces op overzichtelijke wijze. Van inventarisatie en registratie van geïnteresseerde groepen tot de selectie en uitgifte van kavels.

Inventarisatie

Je wil als gemeente collectieve woonvormen stimuleren. Wie zijn de geïnteresseerde groepen? CrowdBuilding maakt de inventarisatie van groepen eenvoudig dankzij een combinatie van online en offline mogelijkheden.

Lees meer

Inventarisatie wooncollectieven

Je hebt als gemeente collectieve woonvormen opgenomen in het woonbeleid en besloten om grond of vastgoed beschikbaar te stellen voor verkoop aan collectieven.

De volgende stap is het inventariseren van geïnteresseerde collectieven. CrowdBuilding maakt de inventarisatie eenvoudig en effectief dankzij een combinatie van online en offline mogelijkheden.

Online: vind collectieven via jouw CrowdBuilding-gemeentepagina

Via het CrowdBuilding-platform kun je:

  • Zicht krijgen op bestaande collectieven.
  • Ad hoc een collectief (laten) samenstellen dat aansluit bij een specifieke opgave.
  • Inzicht krijgen in geïnteresseerden en woonwensen middels een digitaal rapport.

Een gemeentepagina op het CrowdBuilding-platform biedt een plek voor jouw gemeente om nieuws en plannen rondom collectieve zelfbouw te delen met potentiële geïnteresseerde groepen. Via de pagina kun je zelfbouwgroepen uitnodigen hun interesse kenbaar te maken en zo eenvoudig inzicht krijgen in de markt.

Een gemeentepagina biedt de volgende functionaliteiten:

  • Overzichtspagina | Deel de visie van jouw gemeente rondom collectieve zelfbouw.
  • Ontwikkelgebiedpagina | Licht de nieuwste ontwikkelingen uit.
  • Projectenpagina | Inspireer bezoekers met een overzicht van actieve of succesvol afgeronde zelfbouwprojecten.
  • Eventspagina | Deel aankomende workshops, informatieavonden en andere evenementen.
  • Nieuwspagina | Verzamel al het relevante nieuws op één plek.
  • Stappenplanpagina | Informeer geïnteresseerden over de verschillende stappen in het proces met op maat gemaakte kennishub-artikelen.
  • Contactpagina | Laat initiatieven en andere geïnteresseerden contact opnemen met de relevante ambtenaar.

Offline: ontmoet geïnteresseerden tijdens CrowdCafes in jouw gemeente

CrowdCafes zijn interactieve workshops specifiek ontworpen om mensen te helpen hun woondroom te realiseren. Door (in samenwerking met CrowdBuilding) CrowdCafes te organiseren in jouw gemeente, kom je in contact met de doelgroep, ontdek je wat er speelt en stel je je op als waardevolle partner voor potentiële bouwgroepen.

Voor geïnteresseerden bieden de CrowdCafes:

  • Fysieke matchmaking met andere geïnteresseerden.
  • Kennisdeling door experts zoals ervaringsdeskundigen, procesbegeleiders of beleidsmedewerkers.

Desgewenst is het mogelijk de CrowdCafes uit te breiden met:

  • Een informatieve mailing vooraf, inclusief veelgestelde vragen en antwoorden.
  • Een follow-up webinar.

Registratie

Het beleid is er, de interesse ook. En nu? Via een overzichtelijk en effectief registratieproces ondersteunt CrowdBuilding zowel de gemeente en collectieven bij het secuur vastleggen van alle benodigde gegevens.

Lees meer

Registratie wooncollectieven


Het beleid is er, de interesse is er, en dan?


Tijd om geïnteresseerde collectieven zich te laten registreren in jouw gemeente. Een gedetailleerd registratieproces helpt groepen bij het secuur vastleggen van alle gegevens die nodig zijn voor het eventuele meedingen naar een kavel of het aankopen van een gebouw in de toekomst.


CrowdBuilding biedt de online infrastructuur en ondersteunt zowel de gemeente als de collectieven bij de registratie - en het up-to-date houden van gegevens - met twee mogelijke processen:

  • Eén-op-eén registratie
  • Een Kaartenbak.

Eén-op-eén registratieproces

Het eén-op-eén registratieproces is een toegankelijk standaardproces dat door meerdere gemeenten wordt gebruikt.

Het collectief legt middels statuten vast hoe het is georganiseerd, documenteert wat het doel is, op basis van welke visie en met welke groep. Ook leveren ze een voorlopige ledenlijst aan.

Deze documentatie wordt via het CrowdBuilding platform verzameld en in een dossier met jouw gemeente gedeeld. Het gestandaardiseerde proces maakt het vergelijken van meerdere dossiers eenvoudig, omdat ze in de basis dezelfde relevante informatie bevatten.

Ook als er slechts één collectief is dat zich wil melden voor een kavel, is het registratieproces waardevol: het succesvol doorlopen van de registratiestappen garandeert een professionele groep als potentiële partner voor jouw gemeente.

Kaartenbak registratieproces

De zogenaamde ‘Kaartenbakmethode’ is de meest uitgebreide methode voor de registratie van collectieven. Binnen de online CrowdBuilding omgeving op jouw gemeentepagina, doorlopen geïnteresseerde groepen op overzichtelijke wijze alle benodigde stappen om een professioneel collectief te worden - klaar om een serieuze kandidaat te zijn voor eventuele zelfbouwkansen.

Deze methode is populair bij gemeenten waar:

  • Collectief bouwen gemeengoed is.
  • Continuïteit belangrijk is - het gaat niet slechts om één collegeperiode of incidenteel.
  • Er voldoende ambtelijke capaciteit is om dit te faciliteren.

Aanvullende mogelijkheden

Loting: Als er zich meer dan 5 initiatieven melden voor een lokatie, kan er gekozen worden voor een loting. Ook dit kan binnen de online omgeving gefaciliteerd worden. Wij werken daarbij samen met een (door jouw gemeente geselecteerde) notaris. Lees meer bij Selectie & Uitgifte.

Gegevens bijwerken: Wanneer de wens bestaat om de gegevens van geregistreerde collectieven voor langere tijd up-to-date te houden, kan CrowdBuilding jouw gemeente hierin ondersteunen middels

  • Jaarlijkse bevestiging door het collectief dat de inschrijving moet blijven staan.
  • Registratie van inschrijving door leden (actuele ledenlijst)

Selectie & Uitgifte

Je hebt één of meerdere collectieven op het oog die de beoogde zelfbouwopgave zouden kunnen realiseren. Hoe maak je de uiteindelijke selectie en voer je deze zorgvuldig uit? Het CrowdBuilding-platform faciliteert drie verschillende methoden.

Lees meer

Selectie wooncollectief en uitgifte kavel

Middels het registratieproces heb je als gemeente één of meerdere collectieven voorgesorteerd. Zij zijn geïnformeerd, geregistreerd en gecheckt. In principe zou ieder collectief, ieder op een eigen manier, de opgave kunnen realiseren.

Vervolgens is de opgave goed in beeld gebracht - de ruimtelijke, programmatische en juridische randvoorwaarden. Inclusief een check dat wat je eist ook enigszins past bij de wensen en behoeften van de collectieven. Je hebt nagedacht hoe je contracten en procedures zo eenvoudig mogelijk kunt houden.

Dan komt de vraag: hoe selecteer je een collectief? CrowdBuilding faciliteert drie verschillende methoden.

1. Eenvoudige loting

Als gemeente stel je minimale eisen waaraan collectieven moeten voldoen om zich te registreren via de CrowdBuilding-omgeving. Wij verwerken deze criteria in het online proces, verzamelen de vereiste documentatie en leveren volledige dossiers. Deze worden via een beveiligde omgeving gedeeld met de notaris, waar de loting plaatsvindt.

2. Tenderprocedure

Net zoals bij de eerste methode, stel je als gemeente minimale eisen waaraan collectieven moeten voldoen om zich te registreren via de CrowdBuilding-omgeving. Wij verwerken deze criteria in het online proces, verzamelen de vereiste documentatie en leveren volledige dossiers. Deze worden via een beveiligde omgeving gedeeld met de gemeente.

3. Eén-op-één selectie

Wanneer slechts één collectief zich heeft geregistreerd, dan kun je als gemeente de kavel direct gunnen en doorgaan met de optieovereenkomst.

CrowdBuilding verzamelt de benodigde documentatie zodat het proces soepel en verloopt en voldoet aan alle juridische eisen - inclusief de Didam-regels.

Unieke online omgeving

Via de online omgeving van jouw gemeente op CrowdBuilding.com doorlopen geïnteresseerde groepen op overzichtelijke wijze alle benodigde stappen van oriëntatie to realisatie.

Zo kan jouw team rekenen op aanmeldingen van goed georganiseerde wooninitiatieven met grote kans van slagen.

Een betrouwbare kennispartner

De keuze om woningen te laten realiseren door een burgercollectief vraagt om een specifieke aanpak. In samenwerking met lokale kennispartners bieden we de meest relevante en recente informatie rondom het realiseren van collectieve woonvormen in jouw gemeente.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.

Neem contact op

Gemeenten en provincies op CrowdBuilding

Deze gemeenten en provincies gingen je voor. Word ook koploper en biedt inwoners perspectief.

Zwolle
Nu Online

Gemeente Zwolle

Samen wonen in Zwolle

Drenthe
Nu Online

Provincie Drenthe

Samen bouwen en wonen in het groene Drenthe

Utrecht
Nu Online

Gemeente Utrecht

Startpunt voor wooncoöperaties Gemeente Utrecht

Ervaar zelf hoe het werkt

Benieuwd hoe CrowdBuilding jouw gemeente en haar inwoners ondersteunt bij het realiseren van collectieve woondromen? We nemen je graag mee door het platform en de mogelijkheden in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek.

Demo aanvragen

Vragen?

Neem contact op om een telefonische afspraak in te plannen wanneer het jou uitkomt.

Neem contact op

Sascha Glasl

sascha@crowdbuilding.com

Freddie Aldershoff

freddie@crowdbuilding.com