Altijd al gedroomd om aan of op het water te wonen? Maak van je droom werkelijkheid door met een bouwgroep een drijvende enclave te creëren.
Wonen op het kabbelende water geeft je een directe verbinding met de natuur en geeft je altijd een gevoel van rust, ook al woon je in of vlakbij de drukke stad. Zodra je de steiger op loopt, waan je je in een andere wereld en krijg je direct een vakantiegevoel. Maar naast rust, biedt het ook gezelligheid en een hechte community met je buren.
Elk drijvend huis kan worden verbonden aan een slimme steiger, die niet alleen de vitale (duurzame) infrastructuur faciliteert, maar ook fungeert als gemeenschappelijk terras. Hier kun je met je buren sociale plekken creëren en toegangspunten tot het water maken om te zwemmen, te spelen en te kanoën.
Laat hieronder weten waar jij in een Drijvende Wijk zou willen wonen en ontdek hoeveel mensen jouw woondroom delen.
Nee, voor het bouwen van een drijvend huis heb je verschillende vergunningen nodig. Denk aan een omgevingsvergunning, een ligplaatsvergunning en eventuele eisen vanuit waterschappen en gemeenten. Ook moet je rekening houden met bestemmingsplannen en regelgeving rondom waterbeheer.
Ja, een bekend voorbeeld is Schoonschip in Amsterdam, een duurzame drijvende woonwijk met collectieve zelfbouw. Ook in andere steden en landen zijn vergelijkbare initiatieven, zoals in Rotterdam en Noorwegen.
Bij drijvend bouwen zijn materialen en constructie cruciaal. De fundering bestaat meestal uit betonnen bakken of kunststof pontons. Daarnaast moet je letten op isolatie, duurzaamheid en het gebruik van lichtgewicht materialen om stabiliteit te behouden.
Ja, een drijvend huis beweegt mee met het waterpeil en lichte golfslag. Door een goede fundering en verankering wordt extreme beweging beperkt. In goed ontworpen drijvende wijken merk je hier in het dagelijks leven weinig van.
Vaak blijven woondromen zoals een Drijvende Wijk slechts bij dromen. Maar door het samen met een groep te doen en je te verenigen, worden deze ideeën realiseerbaar. Zo verminder je namelijk de ontwikkelkosten en bepaal je zelf hoe jouw woning eruit ziet.
Op CrowdBuilding vind je bestaande initiatieven waar je je bij kan aansluiten, kan je zelf een project starten en vind je geschikte bouwkavels. Ook krijg je toegang tot kennis, tools en experts voor elke fase van jouw woondroom.
Volg de woonvorm Drijvende Wijk en blijf op de hoogte van alle events, nieuwsberichten, nieuwe projecten en belangrijke kennis.
Bijker Advies is gespecialiseerd in het initiëren, opzetten en begeleiden & adviseren van (collectieve) zelfbouwprojecten, ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd.
Mare Nynke Zijlstra en Hanneke Beld zijn mede-initiatiefnemers van Iewan, de eerste strowijk van Nederland. Van het eerste plan aan de keukentafel in december 2008 tot de opening op 1 mei 2015 zijn wij bezig geweest met het realiseren van deze droom. Sindsdien hebben wij een missie: ecologisch en gemeenschappelijk wonen in zelfbeheer zo gewoon maken dat er in elke plaats in Nederland zo’n woonproject is.
Duurzame Verbinder: bouwkundige en sociaalgeograaf. Circulariteit, klimaatadaptatie, ketensamenwerking en procesbegeleiding Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling en wonen in de unieke sociaal en technische duurzame woonwijk De Kersentuin.
Ons doel: het creëren van toekomstbestendige en natuurvriendelijke gebouwen. Dat doen we voor mensen die gezond, veilig en comfortabel willen wonen en werken. De kracht van de natuur is waar wij in geloven. Onze adviezen gaan uit van het gebruik van hernieuwbare, biologische materialen en circulaire ontwerpprincipes. Of het nu gaat om het transformeren van bestaande gebouwen of het ontwikkelen van nieuwe, wij zijn de bouwmeesters die duurzaamheid aantoonbaar integreren in het bouwproces. Al spreken wij liever van volhoudbare architectuuur.
0 prikbord berichten